Om The Pointe

Mer om oss

Artistiska show- & dansskolan The Pointe

Studieförbundet Vuxenskolans Artistiska show- & dansskola The Pointe är dansskolan med inriktning mot artistisk show och dans, där eleven får en stark teknisk grund oavsett dansstil. Vi erbjuder danskurser för både stora och små danselever, från 3 år och uppåt, för allt från nybörjare till avancerade dansare. Vi undervisar inom flera olika dansstilar, t ex balett, contemporary/modern och jazz. Dansskolan har lång erfarenhet och många av våra lärare är utbildade, professionella danspedagoger. The Pointe är dansskolan med stor gemenskap och mysig och proffsig stämning på samma gång!


Varje läsår avslutas med en stor föreställning, dansfestival, på Eskilstuna Teater, där eleverna får visa upp vad de lärt sig under året. Ibland gör grupper från dansskolan även andra uppträdanden under året.


För flera elever har dansskolan blivit första steget mot fortsatt engagemang inom scenkonsten, bl a deltagande i föreställningar som Eskilstunarevyn och Scenknutens produktioner. Vi har även elever som fortsatt sin dansutbildning på Kulturama, Balettakademin och Kungliga Svenska Balettskolan.


The Pointe är en fortsättning på Charlie Rivel Jr's Dansskola med mer än 30 års verksamhet i Eskilstuna (startad 1979). Konstnärlig ledare för dansskolan är Hanna Luhanko Ehrlund. Dansskolan är en del av Studieförbundet Vuxenskolan Sörmland och våra danslokaler ligger centralt i Eskilstuna.

Våra danslokaler

The Pointe har tillgång till flera danssalar i nära anslutning till varandra i centrala Eskilstuna.

Hos Studieförbundet Vuxenskolan (SV) pågår dessutom ett arbete för att hitta ännu bättre, egna danslokaler till The Pointe i framtiden. Har ni funderingar kring lokalerna, kontakta SV.

Careliigatan 10, våning 4

(SFI-huset)

I SFI-huset finns vår största danssal högst upp, även kallad "gamla S:t Eskil" eller "gröna golvet". Huset kallas också "Viljan" eller "gamla Barnkulturcentrum". Ingången ligger mot gården.

Careliigatan 11, källarvåningen

(S:t Eskil)

S:t Eskils gymnasiums nuvarande danslokal ("nya S:t Eskil") med två danssalar i källarvåningen i D-huset, även kallat "Vildrosen". Ingången är till vänster om den som ses på bilden.

Hanna Luhanko Ehrlund

Hanna är konstnärlig ledare för The Pointe och regissör för dansfestivalen. 


Hon undervisar i Jazz, Latin Jazz, Lyrical Jazz, Musical Workshop, Pilates och Riverdance.

Cecee Rowland

Cecee Rowland (fd Carlsson) började dansa balett vid The Royal Academy of Dance i England. Hon flyttade sedan till Sverige där hon gick estetlinjen med dansinriktning vid Per Brahe Gymnasiet i Jönköping, under dessa år uppträdde hon också med bl a Småstickorna och KommunalSkratts Nyårsrevy. Efter studenten fortsatte hon sin dansutbildning med ett år på Balettakademien i Umeå och två år i New York på DNA, Martha Graham School of Contemporary Dance och Peri Dance. Sedan återvände hon till Sverige och tog en kandidatexamen i danspedagogik vid Dans och Cirkushögskolan i Stockholm.


Cecee undervisar i Balett, Tåspets och Contemporary/Modern, men är för närvarande föräldraledig.

Christina (Kicki) Törnros

Christina undervisar i Musical Workshop, Riverdance och Stepp.

Claudia Burbidge

Claudia började som balettlärare redan år 1982 på Charlie Rivel Jr's Dansskola (nuvarande The Pointe) och undervisar nu flera barn till tidigare danselever. Under en period har hon även arbetat på skolan som jazzdanslärare. Hon utbildade sig från början i Bournemouth, men gick senare också på Balettakademien i Stockholm. 


- Det är så roligt att eleverna hela tiden blivit fler, att dansen lever. I klassisk balett finns regler för allt. Jag brukar säga till mina elever att de enda kroppsdelar de inte behöver tänka på är näsan och öronen!


Claudia är också den som syr en stor del av kostymerna till dansfestivalen, vilket hon gör med mycket skicklighet och fantasi.


Claudia undervisar i Balett och Tåspets.

Emilia Blackmore

Emilia B undervisar Jazz.

Emilia Öhlin

Emilia Ö undervisar sång i Musical Workshop.

hanna Jokela

Hanna J undervisar Riverdance och Teaterimprovisation.

Helena Rennemark

Helena är uppväxt i Karlskrona där dansade hon på kulturskolan och gick dansgymnasium. Därefter gick hon dansutbildning på Löftadalens folkhögskola i Varberg och året därpå Iwanson International School of Contemporary Dance i München.


2011 började Helena utbilda sig till fysioterapeut vid Uppsala universitet. Under studietiden dansade hon på Uppsala Dansakademi och medverkade också i dansensemble och studentspex.


Sedan 2014 har hon bott i Eskilstuna, arbetat som fysioterapeut och tagit klasser på The Pointe. Helena började undervisa på dansskolan 2017.


Helena undervisar Contemporary/Modern.

Iris Bodlund Haglund

Iris undervisar sång i Musical Workshop.

jaakko Kulmala

Jaakko är en sverigefinsk dansare, danspedagog och föreläsare. Han har utbildat sig till jazzdanspedagog vid Dans- och Cirkushögskolan i Stockholm där han undervisar idag som gästlärare i repertoar och jazzdanshistoria. Han har också utbildat sig till dansare vid Peridance Capezio Center i New York, USA samt på olika intensivkurser. 


Jaakko har varit medlem i danskompanierna PDC Pori Dance Company (FIN), Tromäki Dance Company (SE), samt jobbar i nuläget för den sverigefinska teatern Uusi Teatteri/Nya Teatern i Stockholm. Han har medverkat som dansare i olika konstprojekt, modeshower och installationer. Jaakko undervisar även i olika jazzdansstilar på privatdansskolor i Stockholm och i Västerås och håller jazzdansworkshops i hela Norden.


Jaakko undervisar Jazz på The Pointe. Jaakkos jazzklasser är fysiskt och tekniskt utmanande samt stilistiskt detaljrika. I koreografidelen dansas hans unika stil som tillsammans med en skön uppvärmning ger en mångsidig och rolig jazzträning. Kom och lär dig att hoppa fina jazzhopp och snurra spännande jazzpiruetter med Jaakko!

Johanna Matthies

Johanna Matthies är uppvuxen i Finland och Tyskland och började dansa vid 6 års ålder. Hon är utbildad vid Theaterballettschule Magdeburg och Jyväskylä Dance Institute. År 2008 började Johanna sina högskolestudier i danspedagogik med inriktning klassisk balett vid Savoniahögskola i Kuopio (Finland). Året därpå flyttade hon till Stockholm och tog examen i Danspedagogik med inriktning klassisk balett från Dans och Cirkushögskolan (DOCH) 2012. 


Sedan 2012 är hon anlitad danspedagog och lärare på gymnasie- och privata dansskolor i Stockholmsområdet, Eskilstuna samt Västerås. Johanna är anlitad som gästlärare i Jyväskylä, Finland. Hennes undervisningsämnen är klassisk balett samt jazzdans. 

Johanna är vidareutbildad i New York på Peridance Capezio Dance Center (2013) och har arbetat som frilansdansare i USA, Sverige och Finland. Hon har ett certifikat i Simonson-teknik och går för närvarande lärarutbildningen med inriktning dans på Karlstad Universitet.


Johanna lär ut klassisk balett baserat på den ryska Vaganova-tekniken. Hon är även inspirerad av skolningen hon har fått bland annat i USA. Vid hennes klasser ligger fokus på korrekt placering, smidighet och styrka.


Johanna undervisar Balett, Balett Proffslinjen, Floorwork och Tåspets på The Pointe.

Lovisa Åbrink

Lovisa är vår nya sånglärare i Musical Workshop.

Marielle Gröndahl

Marielle undervisar Teaterimprovisation.

Pernilla Dåverstam

Pernilla undervisar Barndans.

Tess (Therese) Andersson

Tess tog sina första toner redan i spjälsängen. Godnattsagor var överflödiga då familjen istället fick lyssna på Tess sång tills hon somnade. Hon gjorde sin första musikdeal på dagis där hon istället för att sova med de andra barnen i sovsalen fick tillåtelse att sjunga hur mycket hon ville - om hon låg kvar i madrasskåpet. Sångintresset ledde till medverkan i både körer och musikalteater och en himla massa sång hemma i flickrummet med sin egna karaokemaskin.


22 år fyllda slutade hon sitt dagjobb och började frilansa som sångerska. Hon var leadsångerska i flera olika band och har även jobbat med en hel del av Sveriges artistelit. Kan nämnas bl.a. Carola, Jan Johansen, Jill Johnson, Tommy Körberg och många fler. Hon sjöng i kören bakom Michael Bolton i Globen på 90-talet och har jobbat med Johnny Logan ett flertal gånger när hon jobbade som artist i Finland. Hon har även uppträtt som stjärnartist i sång- och dansshower under finskt produktionsbolag.


Idag åker hon land och rike runt på konserthus med bandet Rock'n Roll Machine i en hyllningskonsert för Ted Gärdestad och hans musik. 


Hon har varit sånglärare på The Pointe sedan 2014 där hon undervisar Musical Workshop och hon har skrivit svenska texter till dansfestivalerna som eleverna uppträder med på vårterminen.

 

Titti (Christina) Swärd

Titti är uppvuxen i en musikfamilj i Arvika där fiol, dans och körsång upptog hennes fritid. Efter gymnasiet flyttade hon till Stockholm och gick enstaka kurser på Balettakademien. Hon flyttade sedan till Eskilstuna, då hon kom in på Charlie Rivel Jr's Dansskolas "Entertainer Art School" och gick där som elev mellan 1982-87.

1984 började hon sjunga i coverbandet Rock'n Roll Machine. Utöver de egna spelningarna så backade de också upp en hel del gästartister som Peter Lundblad, Lili och Sussie, Tommy Nilsson, Kurt Olsson, Anders Lundin och Harpo för att nämna några.

Mellan 1991-96 var bandet Ted Gärdestads kompband. Sedan 2011 är Rock'n Roll Machine på turné med "En hyllning till Ted Gärdestad och hans musik".


1996 började Titti arbeta tillsammans med Charlie Rivel Jr på hans dansskola, där de tillsammans utformade kursen Musical Workshop, som hon fortfarande idag leder och undervisar i tillsammans med Hanna Luhanko Ehrlund på The Pointe.